vrijdag 27 februari 2015

Reportage-idee groep 6b


Onze reportage zal gaan over de invloed van internettaal (social media) op ons alledaagse taalgebruik. Binnenkort wordt het evenement Veed gehouden in de Westergasfabriek in Amsterdam. Hier komen bekende Youtubers en hun fans bij elkaar. De reportage zal beginnen met een interview van Marc van Oostendorp. Marc van Oostendorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut en hoogleraar aan de Universiteit Leiden. We vragen hem of hij denkt dat social media en de internettaal die zich op de online platformen ontwikkelt, invloed hebben op de Nederlandse taal. 
Daarna zal aan een bekende Youtuber de vraag gesteld worden of zij internettaal gebruiken om hun (vaak jonge) doelgroep aan te spreken. Denken de YouTubers invloed te hebben op hun fans? Algemener natuurlijk ook: wat houdt het evenement Veed in? Wat gaan zij daar doen?
Ten slotte komt er nog een ‘bezorgd persoon’ (misschien een ouder) aan het woord. Aan de ouders kan de graag gesteld worden: stonden jullie al gelijk achter het idee van je kind om een Youtube kanaal bij te houden? Is internettaal een negatieve invloed op het taalgebruik van je kind? We willen Meester Bart vragen of hij denkt dat leerlingen achteruit gaan in hun Nederlandse taal door het gebruik van sociale media. Meester Bart geeft les op een midddelbare school, waar het gebruik van sociale media groot is. Meester Bart kan in de studio de schakel zijn tussen deze reportage over internettaal en de volgende reportage over verengelsing.

Reportage-idee groep 6A

Naar aanleiding van Paarse krokodillentranen willen wij een reportage maken over de spreekwoorden van de Nederlandse taal. Oude spreekwoorden lijken uit te sterven, is dit zo of kennen mensen de spreekwoorden nog? We willen op straat de gewone Nederlander ondervragen over zijn/haar kennis van de Nederlandse spreekwoorden. Als uit de reportage blijkt dat deze kennis ondermaats is, kunnen we inhaken op dat waar Paarse krokodillentranen mee bezig is. In onze reportage kunnen we hun interviewen over wat zij aan het doen zijn: het beschermen van Nederlandse spreekwoorden door oude in nieuwe om te zetten.
Bruggetje: Naar de studio. Hier voeren we een discussie over het verdwijnen van spreekwoorden en hoe nieuwe woorden in een woordenboek terecht kunnen komen. Gasten hiervoor: Iemand van de Van Dale,  Typhoon, Ed van Eeden.
Als deze discussie tegen het einde aan loopt kunnen we een bruggetje leggen naar woorden uit de internettaal en straattaal die ook steeds vaker hun weg de Nederlandse taal in vinden. Dit kan dan een inleiding zijn naar de volgende reportage .

Reportage-idee groep 6c



Onderwerp: Invloeden van buitenaf (Anglicisme)

Moeten we ons zorgen maken over de verengelsing van de Nederlandse taal?

-       Pro-verengelsing
Geïnterviewde Jan Blommaert (sociolinguist) is voor het anglicisme. Is dit onschuldig? Is het goed voor de modernisering, of zorgt het ervoor dat Nederlands minder goed hun moedertaal beheersen? Maakt iedereen zich schuldig aan verengelsing, of is het een ‘jongerenprobleem’?

-       Tegen verengelsen
Geïnterviewde Jan Roukens (Stichting Nederlands) is tegen de verengelsing van het Nederlands. Wat vindt u van het anglicisme? Waarom bent u tegen deze ‘verloedering’ van de Nederlanse taal?

Conclusie
Taal is namelijk geen ‘nul-som’.



In de studio:
-       Terug vertalen van “verengelsde” woorden, zoals ‘Wat de neuk?’
-       ‘Hip’ om Nederlandse spreekwoorden naar het Engels te vertalen, zoals “make that the cat wise” (FB) en “I always get my sin”.





dinsdag 24 februari 2015

Zie hier de oefenreportage over selfie sticks van subgroep 6C!

maandag 23 februari 2015

Zal de V&D gemist worden?

Voor de oefening reportage is subgroep 6b de straat opgegaan om te vragen wat het winkelend publiek in de Kalverstraat vindt van het mogelijke verdwijnen van V&D. We vonden een aantal sterke meningen, die we gemonteerd hebben tot een kleine reportage. Binnenkort is het filmpje hier te aanschouwen!

vrijdag 20 februari 2015

Opdracht Reportage

Als voorbereiding op ons tv-programma moeten wij verschillende opdrachten maken, waarbij je andere programma's moet analyseren. Zo moesten wij per subgroep ook een reportage analyseren. Subgroep C heeft gekozen voor een reportage van Man bijt hond over rapper Sjors.


Analyse programma vorm en stijl
Voor deze opdracht analyseren wij een reportage van het programma Man bijt hond, waarin rapper Sjors zijn droom verwezenlijkt.

     Cameravoering
Wat opvalt aan de camerabeelden is dat na het geluidsfragment van Man bijt hond meteen geknipt wordt naar een videoclip van een rapper. De camera beweegt als een handheld camera en bevat een soort filter die de kleuren verandert. Naast dat de camera veel beweegt zoomt deze tegelijkertijd ook in en uit waardoor het shot nog drukker wordt. De nadruk wordt zo op de rapper en omgeving gevestigd; de blik van de kijker wordt hier naar toe getrokken,
Na de introductie wordt er geknipt naar de locatie waar rapper Sjors woont. Deze beelden zijn net als de voorgaande shots handheld gefilmd. Dit creëert de overgang van rappers naar rapper Sjors. Wanneer hij zijn kamer laat zien wordt er gefilmd vanaf een statief. Dit geeft een rustig beeld. Vervolgens wordt de videoclip van Sjors opgenomen en zijn de shots hetzelfde als bij de introductie; handheld gefilmd met het bewegen en in,- en uitzoomen van beelden.

     Locatie
De reportage vindt plaats op twee locaties, de eerste is bij rapper Sjors thuis. Er worden gesprekken gevoerd in Sjors zijn slaapkamer en in de woonkamer, beide saaie locaties. Hierdoor krijgt de reportage een droge, humoristische sfeer, omdat het gaat over een rapper en bij het idee 'rapper' worden vaak woorden als 'stoer', 'rijk', 'blingbling' geassociëerd. We zijn hier in een simpele woonkamer in een rijtjeshuis, niet bepaalt een locatie voor de rapper om mee te pronken. Aan het einde van de reportage wordt in het bos gefilmd, waar Sjors een videoclip opneemt. Wederom doet deze aan als saai, wanneer je verwacht dat een rapper staat de rappen voor een dure auto naast een villa met privézwembad zijn hier enkel bomen en een grauwe lucht te zien.


     Geluid
In de reportage komen de volgende geluidselementen naar voren. Wanneer de rubriek begint klinkt de tune van Man bijt hond. Wanneer de voice-over het onderwerp begint te introduceren is er een beat te horen op de achtergrond. Deze versterkt de hiphop sfeer, omdat de reportage over een rapper gaat. De stem van de verslaggeefster is te horen in de reportage, ze stelt af en toe grappige vragen. Rapper Sjors geeft grappige antwoorden. Wanneer de videoclip begint is een scratch geluid te horen, daarna is een beat te horen en gaat Sjors rappen.
            Omdat Sjors niet zo goed is, maar hij wel gaat rappen op een beat is het heel grappig om te zien. Door het scratch geluidje wordt het hiphop element van de reportage zeer benadrukt, waardoor het bijna een soort grap lijkt.

     Interview en vertelling                               
De korte reportage heeft een duidelijk begin, met een introducerende videoclip en eerste kennismaking met de hoofdpersoon. De voice-over maakt gebruik van alliteraties. Het middenstuk bestaat uit het opnemen van de videoclip met behulp van twee danseressen. Door de geestelijke gezondheid van Sjors lijkt het alsof Man bijt hond de jongen voor schut wilt zetten, echter wordt het wel respectvol en met humor in beeld gebracht.
            De vragen zijn recht voor zijn raap, duidelijk en adequaat. “Is dit de plek waar het allemaal gebeurt?”, “wat schrijft u?” en “waar gaan ze over?” zijn hier voorbeelden van. Open vragen (hoe, wat, waarom X?) wisselen af met gesloten vragen. Instemmende woorden als “ja” of “uhuh” zorgen ervoor dat de geïnterviewde zijn verhaal oppakt en uitbreidt. De manier van interviewen komt hier erg natuurlijk en nonchalant over. Het programma knipt de vragen van de verslaggeefster niet uit, waardoor dit geen probleem vormt voor de montage. Voor onze reportage dient dit echter zo veel mogelijk vermeden te worden.

     Montage
De montage is zeer traag. Doordat de montage tempo zeer langzaam is. Is het heel gemakkelijk om Rapper Sjors te leren kennen. Je kunt hem meteen een lange tijd zien en horen. Dat is leuk, omdat hij een interessant/bijzonder persoon is. Ik zou de stijl als heel beschrijvend omschrijven, omdat er veel lange shots zijn. Het zorgt ook voor een contrast bij een rapper denk je aan stoer, flitsend snel, maar Rapper Sjors blijkt een trage knul en daar hoort een trage montage bij.

     Opbouw
De opbouw bestaat hoofdzakelijk uit drie stukken. De inleiding; een compilatie van beelden van bekende Nederlandse rappers in de studio, het interview bij Sjors thuis en de opnames van de videoclip. De scènes bij Sjors thuis, het overgrote deel van de reportage, zijn rustpunten, hier wordt een huiselijk gesprek gevoerd, als de twee danseressen binnenkomen voor de videoclip begint het wat spannender te worden. De clip aan het einde vormt de climax. Er zitten door de hele reportage ook veel extra rustpunten, zoals wanneer Sjors vlak voor hij begint met rappen nog even zijn broekspijpen schikt, het tempo ligt voortdurend laag.



Medialijst
Man bijt hond. NCRV. 27 maart 2013.
            <http://manbijthond.ncrv.nl/seizoenen/2013/afleveringen/27-03-2013>.

(Reportage over Sjors vanaf 05:54-12:32.)



donderdag 19 februari 2015

Work in progress

Nog een paar foto's van de oefeningen die subgroep A uitgevoerd heeft!




Analyse van een reportage

Als voorbereiding op ons tv-programma moeten wij verschillende opdrachten maken, waarbij je andere programma's moet analyseren. Zo moesten wij per subgroep ook een reportage analyseren. Subgroep A heeft voor de reportage 'Alone in the Zone' gekozen van het online platform Vice.

Alone in the Zone - Vice

Over de reportage Alone in the Zone, van het online platform Vice, kunnen verschillende analyses gedaan worden.
                         
Hoe is de cameravoering van de reportage? Welke elementen worden door de cameravoering geaccentueerd? Hoe zou je de stijl van cameravoering willen benoemen?
Een opvallend aspect van de cameravoering, wat al aan het begin van de reportage naar voren komt en door de gehele reportage gebruikt wordt, is dat de camera bijna nooit helemaal stil staat. De korte shots van de omgeving aan het begin van de reportage zijn allen nét niet volledig stabiel gefilmd. Hierdoor lijkt het dat de enge/onheilspellende sfeer die er in het gebied heerst, wordt benadrukt (doordat de camera zich als het ware ook niet ‘stabiel’ gedraagt). Verder in de reportage is deze instabiele cameravoering, handheld, ook terug te zien bij interviews. Hiermee wordt waarschijnlijk vooral bereikt dat de geïnterviewde eenvoudig te volgen is in zijn bezigheden en het geen geforceerde opnames worden. Ook zijn regelmatig beelden vanuit een rijdend voertuig gefilmd. Dit is een goede manier om de grootsheid van de leegte/de omtrek van het verlaten gebied te benadrukken en snel doch op natuurlijke wijze te laten zien. Als laatste is er een goede afwisseling in soort shots (close-ups, medium shots). Het standpunt van de camera blijft daarbij wel vaak hetzelfde, waardoor de cameravoering niet te afleidend is, maar wel subtiel aanwezig.

Welke plaats / locaties zijn gebruikt? Wat draagt dit bij aan de betekenis van de beelden? Zijn die plaatsen verrassend, adequaat of saai, of hoe zou je ze omschrijven (beargumenteerd)?
De reportage is gefilmd in een dorpje genaamd Tomioka, in de buurt van Fukushima, Japan. Het is een gebied aangetast door de straling van de ontploffing van een kerncentrale in 2011. De reportage laat het boerenleven van één man zien, die naar het verlaten gebied is teruggekeerd om voor de dieren te zorgen. De beelden die te zien zijn, zijn voornamelijk beelden van het dorp, de omgeving, verlaten gebouwen, en de boerderij. De plaatsen zijn niet heel verrassend, gezien het onderwerp van de reportage. Ze zijn echter wel zeer indrukwekkend, omdat het goed het verlaten gebied laat zien, en de eenzaamheid van de man versterkt.

Uit welke geluidselementen bestaat de reportage? In hoeverre draagt het omgevingsgeluid en/of de muziek bij aan de betekenis van de reportage? 
De reportage bestaat uit een aantal geluidselementen die in te delen vallen in diëgetische en non-diëgetische geluiden. Met de focus op het element geluid vallen een aantal dingen mij op uit de reportage Alone in the Zone. Vanaf het eerste moment van de reportage wordt het achtergrondgeluid gebruikt voor de creatie van de sfeer in een verlaten stad. Dit is het diëgetisch geluid van de omgeving in combinatie met een sombere non-diëgetische muziek.
Door het programma heen wordt er constant gebruik gemaakt van non-diëgetisch geluid dat voor sombere sfeer en onaangename stemming zorgt. Te vergelijken met geluiden in een film uit het horrorgenre. Voortdurend wordt geluid op dusdanige wijze ingezet dat de intonatie van het fragment versterkt. Vervreemding en verdriet zijn de hoofdthema’s daarbij.

Hoe zou je de manier van interviewen of van vertelling omschrijven? Is die adequaat? 
De vragen die gesteld worden aan de bewoners in Alone in the Zone zijn nauwelijks opgenomen in de reportage. Een aantal keer is er iets te horen van iemand buiten de camera, maar deze vragen en opmerkingen zijn eigenlijk overbodig of dienen als grapje. De interviewer is ook nooit in beeld geweest, het enige dat je ziet is een Japanner in ‘zijn omgeving’ en hierdoor komt nog duidelijker naar voren dat het daar erg verlaten is. Er is daarnaast ook geen voice-over aanwezig, het zijn enkel de geïnterviewden die aan het vertellen zijn. Wat zij vertellen sluit naadloos aan bij de beelden en zij vertellen op deze manier eigenlijk wat er in beeld te zien is. Hierdoor is een voice-over ook niet nodig. Het is een logische en goede keuze om alleen de locals aan het woord te laten, omdat zij de situatie het best kunnen omschrijven en alle veranderingen in de omgeving hebben meegemaakt.

Hoe is het tempo van de montage? Levert het tempo van de montage een bijdrage aan de vertelstijl? Hoe zou je die stijl omschrijven?
Het tempo van de montage in de reportage ligt vrij hoog, met enigszins harde overgangen. De beelden van de man over wie de reportage gaat worden afgewisseld met beelden van de omgeving. Het tempo van de montage ligt bij de beelden van de omgeving hoger. De beelden van de omgeving worden in verschillende tempo’s getoond. Af en toe maken de snelle overgangen tussen de beelden en binnen het beeld, namelijk een snelle afwisseling van een medium close-up en een close-up, het beeld enigszins onrustig. De beelden benadrukken de eenzaamheid van de man en de manier waarop de omgeving is verwoest. Dit komt misschien ook door de keuze om zo’n bijzonder onderwerp in slechts 18 minuten uiteen te zetten. Hierdoor word het verhaal luchtig verteld, iets waar de hoge montage wel aan bijdraagt. Buiten dit vind ik dat de montage niet zeer veel bijdraagt aan de vertelstijl.

Hoe is de opbouw van de reportage? Waar wordt naar toe gewerkt? Zitten er rustpunten in?

De reportage begint met een vrouw die de situatie uitlegt en de reportage introduceert. Daarna zijn shots te zien van de omgeving, het verlaten dorp en lege huizen. Daarna volgt een introductie van de man die in zijn eentje in het gebied woont, en begint een interview met hem. Eerst gaat het over de kernramp en hoe het er toen aan toe ging, maar later in de reportage gaat het meer over de boerderij van de man. Er zitten veel rustpunten in de reportage, waar voornamelijk de omgeving en de dieren gefilmd worden. Er wordt niet per se naar een punt toegewerkt, maar het gaat meer over het leven in de ‘zone’.

woensdag 18 februari 2015

Subgroep A in actie!

Milan, Camille, Dmitri en Naomi hard aan het werk voor de oefen-reportage.

maandag 16 februari 2015

Camera-oefeningen

Om handigheid te krijgen in het filmen, zijn we wat oefeningen uit gaan voeren. Hier hoort natuurlijk een selfie bij...

Hoera! Het is een blog!

Over spraakmakende televisie, het maken van een blog, taalwetenschap en dat soort dingen.

Tweedejaars Media & Cultuurstudenten zullen onder leiding van Darren Carter een televisie-uitzending maken. Momenteel wordt er druk overlegd, gebrainstormd en geresearcht naar -jawel- spráákmakende onderwerpen. Ik kan alvast verklappen dat het programma zal gaan over taalwetenschap. Nu denk jij 'eeeeh boring', maar dat zal het absoluut niet zijn! Door middel van interessante gasten zullen wij dit onderwerp vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Via deze blog zal ik jou op de hoogte houden van het gehele proces. Onder de knop 'verslagen' komen de updates van onze ideeën. Bovendien zal de 'making-of' binnenkort online komen, waar leuke foto's en filmpjes geuploadt zullen worden. Ten slotte zal ik af en toe vanuit de webredactie een persoonlijke update geven. Blijf lezen dus!

Tot snel,
de webredactie.