dinsdag 3 maart 2015

Research voor groep 6A tot nu toe


Ons programma
We zijn de afgelopen weken vooral bezig geweest met het bedenken van een concreet plan voor ons programma, en ook het bedenken en uitschrijven van de reportages. We zijn met de hele groep tot een besluit gekomen dat onze definitieve researchvraag nu “hoe zie je de modernisering van taal terug in de Nederlandse taal?” moet zijn. Wij hebben hiermee ons programma verdeeld in drie onderwerpen, namelijk spreekwoorden, verengelsing en digitale taal. Subgroep 6a richt zich op het onderwerp spreekwoorden, en zal hier een reportage en studiotijd voor indelen.
             Naar aanleiding van Paarse krokodillentranen willen wij een reportage maken over de spreekwoorden van de Nederlandse taal. Oude spreekwoorden lijken uit te sterven, is dit zo of kennen mensen de spreekwoorden nog? We willen op straat de gewone Nederlander ondervragen over zijn/haar kennis van de Nederlandse spreekwoorden. Als uit de reportage blijkt dat deze kennis ondermaats is, kunnen we inhaken op dat waar Paarse krokodillentranen mee bezig is. In onze reportage kunnen we hun interviewen over wat zij aan het doen zijn: het beschermen van Nederlandse spreekwoorden door oude in nieuwe om te zetten.
De reportage zal als volgt worden ingedeeld:
-          Introductie aan de hand van een animatie. Hiervoor hebben wij verschillende voorbeelden gevonden, en wij zijn van plan om iets soortgelijks te maken als introductie voor onze reportage.

Tijdens deze animatie zullen wij de reportage inleiden. Deze inleiding zal iets weghebben van: “Spreekwoorden bestaan al heel lang, maar de taal en de tijd waarin we leven veranderen continue. Sommige spreekwoorden zijn hierdoor niet meer van toepassing op de huidige cultuur. Kunnen mensen vandaag de dag oude spreekwoorden nog wel begrijpen?”
Dit vormt een bruggetje naar het tweede onderdeel van onze reportage:
-          In het tweede deel zullen wij mensen op straat gaan vragen naar oude spreekwoorden. Wij leggen deze mensen de spreekwoorden voor, en vragen of zij ze herkennen en of ze weten wat ze betekenen. Voorbeelden van spreekwoorden die wij hier voor zullen gebruiken zijn:
•          Niemand zoekt een ander in den oven, of hij is er zelf in geweest
•          Iedere soldaat heeft een maarschalksstaf in zijn ransel
•          Een vette gans bedruipt zichzelf
•          Ledigheid is des duivels oorkussen
•          Een adder aan zijn borst koesteren
•          Met hoge heren is het kwaad kersen eten
•          Je ergens met een ‘Jantje van Leiden’ van afmaken
Wij sluiten dit deel dan af met een voice-over of een stukje presentatie, waarbij het er op neer zal komen dat oude spreekwoorden bijna niet meer herkend worden. Dit slaat daarmee een bruggetje naar het derde deel van de reportage.
-          Het derde deel zal een interview zijn met de oprichters van Paarse Krokodillentranen. Zij steken oude spreekwoorden in een nieuw jasje, waardoor zij goed de modernisering van de Nederlandse taal en spreekwoorden laten zien. Dit deel zal het grootste onderdeel van de reportage worden.
-          Het laatste deel van de reportage zal een hele korte afsluiting zijn, ook weer door middel van een eerdergenoemde animatie.

Gasten
Gasten die wij voor de reportage, en het vervolg in de studio, hebben benaderd zijn:

Paarse Krokodillentranen
“Paarse Krokodillentranen is een spel waarin we op zoek gaan naar verse spreekwoorden. Niet gemakkelijk. De meeste spreekwoorden wachten al sinds de Gouden Eeuw op een waardige opvolger. Daarom bekronen we de woordkunstenaar die dit het beste doet tot Grootste Taalvirtuoos van Nederland! Stem iedere week op jouw favoriete nieuwe spreekwoord en bepaal zo wie we terug zien in de finale.”
Paarse Krokodillentranen is opgericht door Laurens Bosman en Wilmar Verprille. Wij zullen proberen een interview te regelen met één of beide mannen, en zullen dit in onze reportage verwerken.

Van Dale
Van Dale is een bedrijf dat het bekendste Nederlandse woordenboek publiceert. Zij voegen elk jaar nieuwe woorden aan het woordenboek toe, waaronder ook woorden die pas geleden ontstaan zijn. Zij weten dus als beste af van de modernisering van Nederlandse woorden. Wij hebben de redactie van Van Dale benaderd, en gevraagd of wij iemand mogen uitnodigen voor gesprekken in de studio. Een redacteur van de Van Dale zou een goede toevoeging zijn aan ons programma, omdat hij/zij ons van alles kan vertellen over moderne taal, zowel woorden als spreekwoorden.

 Ed van Eeden
Ed van Eeden, Nederlands schrijver, vertaler en journalist. Hij heeft al vele boeken uitgebracht, waaronder veel politieromans. Maar ook schreef hij het Groot Spreekwoordenboek. Ed van Eeden studeerde Nederlands, filosofie en Algemene Literatuurwetenschap. Sinds 1989 werkt hij als freelance (literair) journalist, publicist en vertaler (o.a. van Amin Maalouf en John Updike). Hij was tevens werkzaam bij Boekblad en is een van de tekstschrijvers van Ook dat nog! (KRO). Van Eeden heeft dus ontzettend veel kennis van de Nederlandse taal, waarvoor hij zeer geschikt zal zijn voor ons programma. In eerste instantie is het een mogelijkheid om hem uit te nodigen in onze studio. Maar in het geval dat de initiatiefnemers van Paarse Krokodillentranen besluiten om niet aan onze reportage deel te nemen, zou van Eeden ook een goede geschikte kandidaat zijn voor een interview in onze reportage.

Typhoon
Glenn de Randamie, oftewel Typhoon, is een Nederlandse rapper/zanger die de afgelopen jaren ontzettend populair is geworden. Hij heeft al verschillende awards en prijzen gewonnen. Typhoon gaat op een heel eigenzinnige manier met taal om, en verwerkt dit ook in zijn muziek. Hierdoor zouden wij hem een geweldige aanwinst vinden voor ons programma. Hij zou een goede aanvulling zijn in de studio, en een jonge visie kunnen geven op taal.

Lucky Fonz III
Lucky Fonz III, geboren als Otto Wichers, is een Nederlandse singer-songwriter, en staat vooral bekend om zijn beeldende teksten. Door de manier waarop Wichers met muziek en taal omgaat zou ook hij een goede aanwinst zijn voor ons programma. Ook hij zou goed in de studio passen, om een frisse kijk te kunnen geven op taal.

Faberyayo
Pepijn Adriaan Lanen, artiestennaam Faberyayo, is bekend geworden als rapper bij het trio van De Jeugd van Tegenwoordig. Deze groep heeft al heel veel hitjes op hun naam staan, en heeft al een aantal jaren een goede reputatie in het Nederlandse muzieklandschap. Net als Typhoon en Lucky Fonz III, gaat Faberyayo op een heel creatieve manier om met taal in zijn muziek. Ook hij zou daarom goed in de studio passen voor ons programma, en op een eigen manier zijn visie op taal kunnen delen met ons.