Marc van Oostendorp
Voor onze reportage over digitalisering van taal, zullen we morgen (11/3) een interview afnemen met Marc van Oostendorp. Overmorgen zal een kort verslagje van het interview online komen. Vragen die zullen worden gesteld tijdens het interview zijn:
- Wat is internettaal?
- U heeft een artikel geschreven met de titel Veranderen nieuwe media de taal?, wat was de aanleiding voor het schrijven van dit artikel? Maakte u zich zorgen over de introductie van deze internettaal? Zo ja, waarom?
- Gebruiken jongeren veel internettaal? Zo ja, waarom?
- Is internettaal iets wat zich alleen digitaal voordoet of komt het ook terug in alledaags taalgebruik? Zo ja, in hoeverre komt dit terug? Hebben jongeren hier last van?
- U heeft het in uw artikel specifiek over jongeren; zo stelt u dat het hoort bij het sociolect van deze groep. Denkt u dat de situatie anders is bij ouderen of behoort internettaal volgens u echt bij de jongeren?
- U schreef dat onderzoek heeft aangetoond dat er geen enkel verband is tussen de mate waarin een leerling gebruik maakt van nieuwe media en de cijfers die dezelfde leerling haalt voor taaltoetsen op school. B
- egrijpt u de bezorgdheid die toch lijkt te heersen onder ouders?
- Uit een enquête van Onze Taal bleek dat 66 procent van de bezoekers dacht dat sms zou leiden tot taalverloedering. Waarom denkt u dat men hier zo negatief tegenover staat terwijl we tegelijkertijd massaal gebruik maken van deze internettaal?
- Kunt u iets vertellen over de verschillende platformen en het gebruik van internettaal? Zit er bijvoorbeeld verschil in het taalgebruik op de verschillende sociale media platformen?
- Is de situatie nu anders dan toen internet nog echt in opkomst was? (tijd van msn/hyves) Is er bijvoorbeeld sprake van een ontwikkeling in de internettaal?
- Hoe kijkt u tegen de toekomst aan? Denkt u dat internettaal voor problemen kan zorgen in de toekomst? Zal het dan bijvoorbeeld wel voor verloedering zorgen van de bestaande taal?
- Tegenwoordig maken we steeds meer gebruik van beeldtaal op internet (denk aan instagram, snapchat, facebookupdates die steeds meer om foto’s draaien), zal hierdoor internettaal verdwijnen?
- In uw artikel Kun je een nieuwe taal maken stelt u dat taalkundigen twijfelen of dit echt doorgezet kan worden. Is het niet zo dat internettaal al geclassificeerd wordt als een aparte taal?
- Denkt u dat het gebruik van internettaal samenhangt met verschillende culturen?
- In beide artikelen zegt u dat mensen best kunnen schakelen (tussen de verschillende talen). Denkt u niet dat hierdoor wel steeds meer internettaal ons algemene taal binnen dringt?
- Sociale media veranderen te snel, waardoor ze geen invloed kunnen hebben op de taal. Kunt u dit nader toelichten?
We moeten op beeld/audio hebben:
- definitie van begrip ‘internettaal’
- doelgroep van internettaal
- internettaal ook in alledaagse gebruik?
JA! Internettaal heeft invloed op het alledaagse taalgebruik.
- platform → welke? verschillen?
- invloed van internettaal → leerprestaties → toekomstperspectief; worden ze serieus genomen? komen mensen die internettaal gebruiken ‘anders’ (dommer, hipper, etc.) over?
- is dit fenomeen iets tijdelijks?
NEE! Internettaal heeft absoluut geen invloed op het alledaagse taalgebruik.
- waarom niet?
- Waarom gebruiken mensen internettaal? (expres woorden fout spellen op internet)
- kan het veranderen? (uiteindelijk wél invloed gaan hebben op alledaags taalgebruik?)